منبع : ویکی پدیای فارسی
لامِرد یکی از شهرهای استان فارس است. این شهر مرکز شهرستان میباشد و در جنوب استان فارس واقع شدهاست.
این شهر در سالهای اخیر به دلیل اکتشاف ذخایر گاز شیرین آن، به همراه عسلویه، در حال توسعه بوده است. علاوه بر این پالایشگاه گاز پارسیان در جوار جادهٔ لامرد به مهر احداث شدهاست.
صنعت و تجارت
کارخانجات
کارخانجات آلومینیوم در این منطقه در حال احداث است و کارخانهٔ سیمان از جمله کارخانههای احداث شده در این شهرستان میباشد. فرودگاه بینالمللی لامرد در سال ۱۳۶۴ افتتاح شده و به شهرهای تهران (دو بار در هفته)، شیراز،مشهد اصفهان، لاوان و کشورهای کویت، قطر سوریه و امارات متحده عربی پرواز دارد.
معادن
کوههای اطراف لامرد که به نام کوههای تابناک (سَرکوه)، وراوی شناخته میشوند حاوی منابع بزرگی از گاز شیرین هستند که سابقهٔ اکتشاف آنها به دهه پنجاه خورشیدی میرسد. همچنین وجود چشمه آبگرم که سرشار از گوگرد است از نشانه های وجود منابع معدنی در این شهرستان می باشد.
تجارت
تجارت در این منطقه با سفر مردم آن به کشورهای حاشیه خلیج فارس جهت کسب درآمد، دارای قدمت است.
کشاورزی
محصولات کشاورزی شهرستان لامرد[۱] طبق مستندات لغتنامه دهخدا، عمدتاً تنباکو بوده که بصورت وسیع کشت میشدهاست. باغات خرما و کشت گندم و صیفی جات از محصولات اصلی منطقه لامرد بوده که کشت آنها همچنان در اطراف شهر ادامه دارد.
جغرافیا
شهرستان لامرد با ۵۶۸۳/۴ کیلومتر مربع مساحت در طول جغرافیایی ۵۲ ۵۴ و عرض جغرافیایی ۲۷ ۲۸ در جنوبیترین نقطه استان فارس واقع شدهاست به طور دقیق در ۴۰۵کیلومتری شیراز و ۱۴۰ کیلومتری خنج قرار دارد و ۴٫۶٪ از مساحت کل استان را به خود اختصاص دادهاست. با اختلاف ارتفاع ۴۵۰ تا۵۰۰ متر از سطح دریا و متوسط بارندگی سالیانه حدود ۲۵۰ میلیمتر با ویژگی سیل آسا در مدت کوتاهی از سال (سه ماه سال) و تبخیر سالیانه ۴۰۰۰ میلیمتر دارای آب و هوای گرم و خشک میباشد، حداکثر گرما در فصل تابستان ۵۰درجه سانتیگراد بالای صفر و سردترین زمان آن صفر درجه سانتیگراد میباشد.
محدوده شهرستان لامرد
شهرستان لامرد از شمال و شمال شرقی به شهرستان لارستان و، از جنوب و جنوب شرقی شهرستان پارسیان و شهرستان بندر لنگه، واز سمت مشرق به شهرستان بستک و از طرف مغرب به شهرستان مهر محدود میگردد.
وضعیت توپوگرافی
شهرستان لامرد از جمله هموارترین مناطق استان فارس است، این شهرستان به صورت خطی است که از چند رشته کوه موازی که جهت آنها از شمال غربی به سوی جنوب شرقی است تشکیل یافته و دشتهای هموار و نسبتاً پهناوری چون «علامرودشت»، «دشت مرکزی» که در میان رشته کوههای مذکور جای دارند نواحی هموار و مسکونی آن را تشکیل میدهند. رشته کوه سادول، واقع در جنوب، آن را از شهرستان «بندر پارسیان» جدا میکند و کوههای «تخته سروه دیوانی»، «تنگ خور و هوا» آن را از شهرستان «لار» جدا میسازد و کوههای «ماده» و «هفتچین» مرز میان این شهرستان و شهرستان کنگان را تشکیل میدهند. کوه لنگه آسیایی با ارتفاع ۱۶۹۴ متر بلندترین کوه این شهرستان است و کوههای «تنگ خور» (۱۴۶۳ متر) و «علامرودشت» (۱۴۳۰ متر) نیز از دیگر کوههای بلند شهرستان لامرد به شمار میآیند و رودخانههای «بیرمی»،«مهران» و «گاوبندی» که خشکرودهایی بیش نیستند، رودهای این شهرستان را تشکیل میدهند. آب و هوای شهرستان لامرد بسیار گرم و خشک است. وجود یک رشتهکوه بلند، شهرستان لامرد را به دو بخش و قسمت مجزا یکی دشت مرکزی (شامل قسمت اعظم بخش مرکزی، بخش اشکنان) و دیگری دشت علامرودشت (شامل بخش چاه ورزو بخش علامرودشت) تقسیم نمودهاست.
بافت روستاهای آن طولی، در کنار محورهای ارتباطی اصلی به شهرستان شکل گرفتهاست و غالباً در دامنه کوه هستند. پوشش گیاهی این منطقه ضعیف بوده واغلب کهور، گز، نخل و خارشتر میباشد.
پیشینه و تاریخ
در دوران گذشته و پیش از آنکه لامرد به شهر تبدیل شود خود روستای کوچکی از دهستان تراکمه از توابع بخش کنگان شهرستان بوشهر بودهاست. اما با تغییر در تقسیمات کشوری روستای لامرد دهستان تراکمه به مرکز بخش تراکمه تبدیل شد. تراکمه (لامرد) تا سال ۱۳۶۸ یکی از بخشهای شهرستان لارستان بود، اما از این سال به بعد به شهرستان لامرد تغییر نام داد و هماکنون دارای سه بخش است که شامل ۷ دهستان و ۱۴۰ روستا میباشد[۲].این شهر در قدیم به تراکمه مشهور بودهاست.
مراکز آموزشی
دانشگاههای شهرستان لامرد: ۱- دانشگاه غیر انتفاعی تابناک لامرد ۲- دانشگاه پیام نور لامرد ۳- دانشگاه دولتی لامرد (مهندسی نفت) ۴-دانشگاه آزاد اسلامی واحد لامرد ۵- دانشکده پرستاری لامرد ۶-دانشگاه علمی کاربردی لامرد ۷- دانشگاه آزاد اسلامی علامرودشت ۸- دانشگاه پیام نور اشکنان